Terugblik 2022        Nieuws        Soepstories        Contact

logo Haagse Vrijheidsmaaltijd

Terugblik 2023 Museumkwartier editie

530 tafelgasten, 8 acts, ontelbare glimlachen

Op 05 mei 2023 kwamen stadsgenoten en stadsbezoekers samen in de Haagse Grote Kerk om Bevrijdingsdag te vieren tijdens de grootste Vrijheidsmaaltijd van het land - niet alleen een feestelijke viering, maar ook een krachtig symbool van hoop en saamhorigheid. Wegens de weersvoorspellingen werd het evenement verplaatst naar de prachtige Grote Kerk en het was een daverend succes!

Dit jaar was de Haagse Vrijheidsmaaltijd, net als vorig jaar, de grootste van het land. In totaal namen maar liefst 530 mensen deel aan het evenement. Het aantal aanwezigen inclusief artiesten, crew en ruim 50 vrijwilligers kwam daarmee ruim boven de 600 uit. Aan tafel zat jong en oud, uit alle wijken en buurten van de stad, evenals bezoekers van verder weg. De feestelijke middag werd afgetrapt door Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag en TV-kok London Loy, die dit jaar het recept voor de Vrijheidssoep bedacht. Niet te missen was het culturele en muzikale programma, mogelijk gemaakt door Stichting Museumkwartier Den Haag, met 8 talentvolle muziek- en kunstacts, met een focus op jong talent.

Foto's: Anne Reitsma, Emi Barendse en Richard Mulder


Optredens die het publiek ontroeren en inspireren

Presentator Francis Broekhuijsen was de perfecte gastheer voor dit dynamische en inspirerende evenement. Onder de getalenteerde artiesten bevonden zich LILO, een singer-songwriter en performer uit Den Haag. Met haar warme, jazzy sound en eerlijke tekst boeide ze het publiek. Spoken word artiest Danielle Zawadi en de 14-jarige stadsdichter Chelsy Valentina kregen de hele kerk stil. Het percussieduo Freek + Erik bekend van PERCOSSA zweepte iedereen op door met bestek samen een lied te maken waarna een slotoptreden met het eigenzinnige theatercollectief Klapstuk, het koor van Dario Fo en accordeonist Robbrecht van Cauwenberghe volgde. DJ Ginger Ale zorgde ervoor dat velen en van alle leeftijden op de tafel klom om samen te dansen, een ultiem gevoel van vrijheid.

“Het is geweldig dat zoveel mensen samenkomen om onze vrijheid te vieren en stil te staan bij de ware betekenis ervan. De Haagse Vrijheidsmaaltijd is opnieuw een geweldige gelegenheid gebleken om culturele diversiteit, artistiek talent en sociale betrokkenheid te bevorderen.” zegt Marcel Westerdiep, voorzitter van Stichting Museumkwartier Den Haag. “Wij hopen dat dit evenement zal inspireren tot nog meer initiatieven die het gevoel van gemeenschapszin en wederzijds respect bevorderen."

Van heerlijke soep tot Perzische fritatta
De gasten werden ook getrakteerd op een grote diversiteit aan eten, behalve de Vrijheidssoep ook  de bijgerechten zoals Perzische Kuku Sabzi, frittata met een twist, twee salades en twee soorten kleine hapjes. Voor de bijgerechten werd weken voor het evenement, onder de inwoners van de stad, een wedstrijd uitgeschreven. De soep en alle winnende bijgerechten werden bereid en geserveerd door de Participatie Keuken.

De Vrijheidsmaaltijd was een evenement dat de geest van vrijheid en eenheid die Nederland kenmerkt perfect weergaf. Een inspirerende dag die een blijvende impact achterliet op iedereen die aanwezig was. Mis de Vrijheidsmaaltijd volgend jaar niet – met de ervaring van dit jaar en het jaar ervoor wordt het zeker een evenement om naar uit te kijken!

 

Heel veel dank

 • Initiatiefnemers: fa-bricage, Museumkwartier Den Haag Nationaal Comité 4 en 5 mei zonder idee was deze maaltijd er niet. 
 • London Loy voor zijn heerlijke soeprecept en Joanne, Priya, Avantina, Anita en Joke voor de heerlijke bijgerechtrecepten bereid door De Participatiekeuken
 • De Grote Kerk Den Haag waar we gezien het slechte weer naar konden uitwijken 
 • Burgemeester van Zanen en Marcel Westerdiep voor het openen van deze maaltijd
 • De programmamakers: Francis Broekhuijsen, Klapstuk Theaterkoor Dario Fo onderleiding van Boudewijn Ruijgrok en Tanja Schwerdfege met accordeonist Robbrecht van Cauwenberghe, Freek + Eric van Percossa LILO, de jonge stadsdichter Chelsey Huis van Gedichten Danielle Zawadi van het Zwarte.schaap, DJ Ginger-ILL
 • Onze topvrijwilligers die met 70 man sterk waren! 
  Ons topteam: Productie Kreativ Events RF Shows Inna & Andrea / Communicatie: ensanne met merkmaatjes Danny Lelieveld Alttab Mandy Kohlinger
 • Verslaglegging: Anne Reitsma Richard Mulder en Emi Barendse, Blitz Projects The Hague Finest, Just Peace The Hague, Stadstekenaar Babette Wagenvoort 
 • Sponsoren: Stichting Museumkwartier Den Haag, Nationaal Comité 4 &5 mei, Gemeente Den Haag Verbinding & Antidiscriminatie, Fonds 1818, Stadsdelen Scheveningen, Segbroek en Loosduinen, Grote Kerk Den Haag, Kepler15/ San Pellegrino, Stichting Vrienden van het Lange Voorhout, Colorworks Dudok Den Haag Rechtstreex Weimarstraat.
 • Alle Haagse horeca en retail-partners voor het uitserveren van de Vrijheidssoep en de verkoop van de soepblikken 
 • In het bijzonder voor het meedenken: Teun Pelleboer, Robert Wittenberg, Jesús Bohorquez Sanchez, Mireille van Gorkum, Malou Osendarp, Luc Brinkhoff, Gerard van den IJssel, Cyanne Toebes Moe-Tjon, Tjeerd Vrij, Nienke van Gerwen, Marcel Westerdiep, Marjolijn Lampe, Lucy Zuiderwijk,  Leo Sterrenburg
 • En natuurlijk alle gasten aan tafel!
Vrijheidsmaaltijd
Ontmoet op Bevrijdingsdag jouw stadsgenoten op bijzondere wijze. Eet op 5 mei samen de Vrijheidssoep naar recept van chefkok London Loy en spreek met elkaar over leven met vrijheid.
Social media
Partners van de Vrijheidsmaaltijden
Stichting Museumkwartier Den Haag- Haagse vrijheidsmaaltijd
Pellegrino- Haagse Vrijheidsmaaltijd
Nationaal Comite 4 en 5 mei- Haagse Vrijheidsmaaltijd
Kreativevents- Haagse Vrijheidsmaaltijd
Gemeente Den Haag- Vrijheidsmaaltijd
Fonds 1818- Haagse Vrijheidsmaaltijd
Participatie Keuken- Haagse Vrijheidsmaaltijd
Fabricage- Vrijheidsmaaltijd
Ensanne- Haagse Vrijheidsmaaltijd
Dudok Den Haag- Vrijheidsmaaltijd