Terugblik 2022        Nieuws        Soepstories        Contact

logo Haagse Vrijheidsmaaltijd

Vrijheidsmaaltijd Museumkwartier

De laatste plekken voor deze Vrijheidsmaaltijd zijn vergeven!  Ook bij de Haagse horeca, in de buurt en zelf thuis kun je van een Vrijheidsmaaltijd genieten.

⚠️⚠️ BELANGRIJK BERICHT! ⚠️⚠️

Helaas is de weersvoorspelling voor aankomende vrijdag 5 mei erg onzeker. Er is wind en regen in de ochtend en middag voorspeld. Hier hebben we met de opbouw en tijdens de Vrijheidsmaaltijd in het Museumkwartier last van.  Gelukkig hebben we een prachtig alternatief! De Grote Kerk (St Jacobskerk) in Den Haag! We zijn de kerk heel dankbaar dat we hier lastminute heen kunnen verhuizen. Graag verwelkomen we alle bezoekers daar!

Grootste vrijheidsmaaltijd van het land

500 Hagenaars lunchen op 5 mei mee bij de grootste Vrijheidsmaaltijd van Nederland in het Museumkwartier. Je wordt op het Lange Voorhout getrakteerd op een verrassend cultureel programma op de tafel, ontmoet andere Hagenaars en geniet van de vers bereide soep met bijgerechten.

De bekende lange lindelaan van het Lange Voorhout, in het hart van onze Nederlandse democratie, is de aangewezen locatie. Stichting Museumkwartier Den Haag, waarin 14 Haagse gerenommeerde cultuurinstellingen gevestigd zijn, zal ook in 2023 de Vrijheidsmaaltijd Museumkwartier omarmen als programmering. 

Aan de lange tafels (Tafel van de Idee) zit je eersterangs bij een verrassend cultureel programma wat zich over de tafel beweegt en voor je neus plaatsvindt. Presentatie is ook dit jaar in handen van Francis Broekhuijsen, bekend van Sublime. Na een openingswoord van Burgemeester Jan Van Zanen kun je genieten van de versbereide Vrijheidssoep. Dit jaar naar recept van tv kok London Loy. Bij de soep worden drie bijgerechten naar recept van jouw stadgenoten geserveerd. Ontmoet op 5 mei nieuwe stadsgenoten!

Praktische informatie 5 mei 2023

Klap de onderstaande velden uit voor de meest gestelde vragen! 

BEVESTIGING /TICKET

Neem een print van uw e-ticket mee als bewijs van uw inschrijving. Tonen op uw telefoon mag ook. Deze e-ticket heeft u eerder per e-mail van Eventix ontvangen. Let op, per persoon heeft u één qr-code nodig. U kunt zich na aankomst melden bij één van de aanmeldbalies. U ontvangt dan een bestekset en kunt daarna op aanwijzing van onze vrijwilligers plaatsnemen aan één van de tafels.

Bent u toch verhinderd? Er is momenteel een wachtlijst. Graag geven we uw plek bij verhindering aan een andere stadsgenoot. Afmelden kan via vrijheidsmaaltijd@museumkwartier-denhaag.nl.

ADRES & TIJD

Aanmeldbalie open tussen 11:30 en 11:55 uur

Wij vragen u vriendelijk om u tussen  11.30 uur en 11:45 uur aan te melden.. Eerder is de organisatie nog bezig met de voorbereidingen. Echter, als u er nog niet bent om 11:55 uur, dan geven wij uw plek aan iemand die op de wachtlijst staat.

Start programma 12:00 uur
Einde programma 13:30 uur

Bent u benieuwd naar de artiesten? Kijk dan alvast op: https://haagsevrijheidsmaaltijden.nl/vrijheidsmaaltijd-museumkwartier/ 

ADRES

⚠️⚠️ BELANGRIJK BERICHT! ⚠️⚠️

 

Helaas is de weersvoorspelling voor aankomende vrijdag 5 mei erg onzeker. Er is wind en regen in de ochtend en middag voorspeld. Hier hebben we met de opbouw en tijdens de Vrijheidsmaaltijd in het Museumkwartier last van.  Gelukkig hebben we een prachtig alternatief! De Grote Kerk (St Jacobskerk) in Den Haag! We zijn de kerk heel dankbaar dat we hier lastminute heen kunnen verhuizen. Graag verwelkomen we alle bezoekers daar!

MINDERVALIDEN

Bent u minder goed ter been of komt u in een rolstoel? Meld u zich dan met uw begeleider bij de aanmeldbalie. Wij zorgen dat u snel een plek krijgt toegewezen.  

TOILETTEN

Tijdens het evenement kunt u gebruik maken van de toiletten in de Grote kerk.

KLEDING & GARDEROBE

Het evenement vindt binnen plaats, maar in de kerk is het vaak koel. We raden u wel aan warme kleding te dragen.

Er is beperkt garderobe aanwezig voor spullen, maar deze garderobe is niet bewaakt. 

PARKEREN & VERVOER
U bereikt de Grote Kerk met tram 17 (Gravenstraat), tram 2, 3, 4 of 6 (Grote Markt). Voor overig openbaar vervoer kunt u 9292.nl raadplegen.
 
Kom je met de auto? Op loopafstand van de Grote Kerk liggen twee parkeergarages: Torengarage of Q-Park City Parking
 
Fiets parkeren kan in de Biesieklette Nobelstraat 2D.
DIEETWENSEN

We kunnen voor 500 personen geen rekening houden met individuele dieetwensen. De Vrijheidssoep is vegan (dus ook voor lactose intolerant geschikt) en verder zijn alle bijgerechten alles vegetarisch. 

MEDIA

Tijdens dit evenement worden foto, film en social media opnames gemaakt. Ook is er mogelijk pers aanwezig. De foto’s worden na afloop gedeeld op de social media Instagram en Facebook. Wilt u zelf iets posten doe dat dan met #Vrijheidsmaaltijd #VrijheidsmaaltijdDenHaag #MuseumkwartierDenHaag.

Pers kan zich aanmelden via deze pagina

Het programma wordt mogelijk gemaakt door:

Jan van Zanen

Sinds 1 juli 2020 is Jan van Zanen burgemeester van de gemeente Den Haag. Hij zal tijdens de Vrijheidsmaaltijd de opening verrichten met London Loy. Vorig jaar noemde hij de eerste editie ‘een ontroerend samenzijn’. 

London Loy

Chefkok kok London Loy is dit jaar de bedenker van het recept van de nationale Vrijheidssoep. Hij is bekend van onder andere het televisieprogramma Koffietijd24Kitchen en recentelijk zijn deelname aan Expeditie Robinson, waarin hij de finale wist te bereiken.

“Als ik mensen kan helpen over vrijheid na te denken, ben ik al heel blij. Of dat nou met soep, een ander gerecht, of alleen een gesprek is.” 

 

 

Marcel Westendiep

Marcel is voorzitter van Stichting Museumkwartier Den Haag. Dit is een samenwerking van ANNA Vastgoed & Cultuur, Escher in Het Paleis, Diligentia, Galerij Prins Willem V, Haags Historisch Museum, de Kloosterkerk, Mauritshuis, Museum Bredius, Museum Gevangenpoort, Pulchri Studio, Het Nationaal Theater, Theater Pepijn en West Den Haag.

Francis Broekhuijsen

Francis is presentator en programmamaker met als specialiteit muziek, literatuur en kunst en cultuur. Hij studeerde in 1996 af als acteur aan De Toneelschool in Amsterdam en maakte deel uit van het vaste ensemble van Het Nationale Toneel. Hij werkte als programmamaker en presentator bij AT5, presenteerde eerder de Vrijheidsmaaltijd in Amsterdam, Bridge to Liberation in Arnhem en was tot voor kort dagelijks te horen als DJ bij Sublime, Funk, Soul & Jazz. Al jaren werkt Francis ook als programmamaker in Den Haag voor onder andere Winternachten festival.

 

 

Klapstuk

Klapstuk is een vers collectief van eigenwijze theatermakers. Ze hebben een hart voor wat er speelt bij mensen in Den Haag, in ons land en in de wereld. Ze zijn geworteld in muziektheater en echte smaakmakers voor de meest uiteenlopende genres en disciplines. Met de stem als oer-instrument geven ze klank aan dat wat gehoord moet worden. Ze zijn altijd op zoek naar frisse diversiteit, bijzondere combinaties en onverwachte uitkomsten. De makers van Klapstuk werkten in Den Haag eerder aan de community voorstellingen in het Zuiderstrandtheater en Amare (Harde Handen, Maduro e.a.) en de strandopera’s van Festival Classique. Ook tekende voor verschillende projecten met Theater Rotterdam, Theater Utrecht en Theater Oostpool.


Theaterkoor Dario Fo

Onderdeel van Klapstuk is Theaterkoor Dario Fo. Een groep talentvolle zangers en zangeressen in een mix van uiteenlopende muziekstijlen. Landelijke bekendheid verwierf het koor door producties en optredens onder andere met The Kyteman Orchestra, het NJO, Dutch National Opera Academy, het Asko|Schönberg en Ernst Daniël Smid. Ook via optredens voor radio en televisie zoals bij 3FM, Giel Beelen en bij De Wereld Draait Door zou je hen moeten kunnen. Internationaal zette het koor zichzelf op de kaart met bands als Alt-J en Thus:Owls. Met hen werd opgetreden op grote festivals zoals Lowlands en op poppodia in Berlijn en Londen. Al twee keer vertegenwoordigde het koor Nederland tijdens European Youth Music Festival.

 

 

Freek + Eric

Freek + Eric zijn bekend van het muziektheatergezelschap PERCOSSA waarmee ze voorstellingen over de hele wereld spelen. Maar ze doen nog veel meer! Een groot deel van de Nederlandse schoolgaande jeugd kijkt inmiddels naar hun video’s en zingt hun liedjes. De afgelopen jaren ontwikkelden ze korte online documentaires en voorstellingen voor onder andere de Nederlandse symfonieorkesten, diverse festivals en lesmethodes.

Robbrecht

Accordeonist Robbrecht van Cauwenberghewordt door zijn virtuositeit en unieke instrument regelmatig gevraagd voor concerten en muziektheaterproducties in binnen- en buitenland. Hij was recent te horen in onder andere het Concertgebouw Amsterdam, Festspielhaus Baden-Baden, Philharmonie Luxembourg, Bachfestival Dordrecht, Gent Festival van Vlaanderen, International Chamber Music Festival Utrecht en in verschillende Nederlandse concertzalen en theaters. Als vast lid van het Amsterdamse Oorkaan Ensemble speelt hij in de theatrale concerten Vier! (4+) en Gong en de 4 neuzen (5+). Verder speelde hij in producties zoals De Nederlandse Reisopera, Theater Sonnevanck, Festival Dag in de Branding en Holland Opera.

 

 

LILO

Lilo is een Haagse singer-songwriter, model en performer. In 2021 bracht ze het nummer ‘Karton’ uit. Ze stond bij FC avondklok in de Melkweg, zong bij radio Zwart en trad op bij NPO3. Lilo betovert je met een warme, jazzy sound en eigen teksten over alledaagse struggles en grote dromen. Ze neemt je mee naar een zonnige ochtend dichtbij in het park of ver weg naar het paradijs. In 2022 stond ze met eigen nummers in de theatervoorstelling End of the world van Girls in Woods.

Stadstekenaar Babette Wagenvoort

Illustrator en beeldend kunstenaar Babette Wagenvoort is de eerste Haagse Stadstekenaar. De komende twee jaar brengt zij Den Haag in beeld door bekende en onbekende Haagse plekken te bezoeken waar mensen samenkomen. In haar tekeningen legt zij de ervaringen en belevingen vast van Haagse inwoners.

Ze voltooide de Bachelor of Art aan de AKI (ArtEZ) in Enschede in 1997, waarna ze in 2000 haar Master of Art behaalde aan het Royal College of Art in Londen. Na haar masteropleiding doceerde ze daar aan verschillende kunstopleidingen. Terug in Den Haag gaf Wagenvoort les in hedendaags tekenen en beeldconcept bij Beeldende Kunst en Grafisch Ontwerpen op de KABK. “Ik wil de komende twee jaar Haagse plekken tekenen waar mensen samenkomen. Van een protestmanifestatie bij het Internationaal Gerechtshof tot een wijkoverleg over de energietransitie. Mijn tekeningen zijn altijd gericht op de actualiteit”, aldus Wagenvoort.


 

Chelsy Valentina

Chelsy Valentina  is de eerste Jonge Stadsdichter van Den Haag. Haar winnende gedicht Een reis door de stad waar mijn leven compleet voelt: Den Haag gaf tijdens de finale de doorslag. Chelsy mag zich een jaar lang de Jonge Stadsdichter van Den Haag noemen. De finale van de scholenwedstrijd, een initiatief van Gemeente Den Haag, Bibliotheek Den Haag, Huis van Gedichten en Literatuurmuseum, vond plaats tijdens Nationale Gedichtendag in de Centrale Bibliotheek. Finalisten van acht Haagse scholen mochten hun gedicht voordragen. Chelsy krijgt het komende jaar begeleiding in schrijven en voordragen van Huis van Gedichten.

Danielle Zawadi

Daniëlle schrijft proza en treedt op met spoken word. Hierbij belicht ze haar bi-culturele achtergrond als tweede generatie Nederlander met Congolese roots. Haar werk gaat over vriendschap en de belevingswereld van GenZ. Daniëlle performt in Nederlands, Frans en Engels. Ze initieerde Het Zwarte Schaap en won verschillende prijzen, waaronder de Black Indigenous People of Color Voice Award in 2020. Momenteel is ze coach bij Poetry Circle 070 en programmamaker bij Poetry International. Voor meer informatie kijk op: hetzwarteschaap.org. 


Catering: de Participatie Keuken

De Participatie Keuken zet zich in voor het vergroten van de veerkracht van de mens. Dit doen wij door het organiseren van ontmoetingen die smaken naar meer. Alle activiteiten hebben eten als rode draad en hebben als doel meer saamhorigheid te creëren. Naast de Vrijheidsmaaltijd op het Lange Voorhout organiseert de Participatie Keuken Aanschuiftafels in de hele stad.

Recepten bijgerechten:

Perzische Kuku sabzi van Joanne de Bruin
Oranje-boven-salade van Joke Ouwekerk
Gado-Gado salade van Anita Dwarka-Ramsaranvan
Veganistisch pasteitje van Priya Badeloe
Indian Masala Sprouts van Avantina Bhandari

Lees ook de Soepstories van The Hague Finest!

 

Organisatie
  • Concept en projectleiding: fa-bricage
  • Programmering: fa-bricage i.s.m. Boudewijn Ruijgrok en Tanja Schwerdfeger.
  • Communicatie: ensanne i.s.m. Danny Lelieveld, Alttab bedrijfsondersteuning, Merk Maatjes, Prevolution, Anne Reitsma en Blitz Projects.
  • Productie: Kreativ Events & RF shows
  • Ondersteuning: Stichting Museumkwartier Den Haag
  • Vrijwilligerscoördinatie: Inna Borodinova
  • Horeca partner: Participatie Keuken
  • Soepstories: The Hague Finest

Met dank aan:

Alle Haagse horeca en retail-partners voor het uitserveren van de Vrijheidssoep en de verkoop van de soepblikken, Teun Pelleboer (Nationaal Comité 4 & 5 mei), Robert Wittenberg & Jesús Bohorquez Sanchez (Dudok Den Haag), Mireille van Gorkum, London Loy, Malou Osendarp (Huis van Gedichten), Luc Brinkhoff (Tafel van de Idee), Gerard van den IJssel (Bevrijdingsfestival Den Haag), Guido Pritz, Cyanne Toebes Moe-Tjon, Tjeerd Vrij, Nienke van Gerwen, Marcel Westerdiep, Grote Kerk Den Haag, Marjolijn Lampe (Justice & Peace), Lucy Zuiderwijk (Hummingbird music), Leo Sterrenburg (HNT Jong), ROC Mondriaan, Rechtstreex Weimarstraat en alle lieve vrijwilligers en natuurlijk ons fijne team Haagse Vrijheidsmaaltijden!

 

Vrijheidsmaaltijd
Ontmoet op Bevrijdingsdag jouw stadsgenoten op bijzondere wijze. Eet op 5 mei samen de Vrijheidssoep naar recept van chefkok London Loy en spreek met elkaar over leven met vrijheid.
Social media
Partners van de Vrijheidsmaaltijden
Stichting Museumkwartier Den Haag- Haagse vrijheidsmaaltijd
Pellegrino- Haagse Vrijheidsmaaltijd
Nationaal Comite 4 en 5 mei- Haagse Vrijheidsmaaltijd
Kreativevents- Haagse Vrijheidsmaaltijd
Gemeente Den Haag- Vrijheidsmaaltijd
Fonds 1818- Haagse Vrijheidsmaaltijd
Participatie Keuken- Haagse Vrijheidsmaaltijd
Fabricage- Vrijheidsmaaltijd
Ensanne- Haagse Vrijheidsmaaltijd
Dudok Den Haag- Vrijheidsmaaltijd